4th Class Mathematics Money Addition of Rupees to Paise and vice versa

Addition of Rupees to Paise and vice versa

Category : 4th Class

*    Addition of Rupees to Paise and vice versa

 

 

In addition of rupees to paise or paise to rupees/ either paise is converted into rupees or rupees is converted to paise then addition is performed.  

 

 

Add Rs. 525 and 45 paise

Solution:

Rs. \[\text{525}=\text{525}\times \text{1}00\text{ p}=\text{525}00\text{ p}\]

Now add 52500 p to 45 p \[=\text{ 525}00\text{ }+\text{ 45}\] = 52545 paise

= Rs. 525.45

Or 45 paise = Rs. \[\frac{45}{100}\]

= Rs. 0.45

Now add Rs 525 to Rs. 0.45

= Rs. 525+ Rs. 0.45 = Rs. 525.45  

 

 

* Money Based Problems  

 

 

Add  Rs. 123.25, Rs. 85.60, and Rs. 48.75.

Solution:

\[\begin{align}   & \,\text{123}.\text{25} \\  & \,\,\,\text{85}.\text{6}0 \\  & \,\,\,\text{48}.\text{75} \\  & \overline{\underline{\text{257}.\text{6}0}} \\ \end{align}\]

Thus Rs. 123.25 + Rs. 85.60 + Rs.48.75 = Rs. 257.60  

 

 

Add Rs. 123.25, Rs. 85.60.

Solution:

\[\begin{align}   & \text{123}.\text{25} \\  & \,\,\text{85}.\text{6}0 \\  & \overline{\underline{\text{2}0\text{8}.\text{85}}} \\ \end{align}\]

Thus Rs. 123.25 + Rs. 60= Rs. 208.85  

 

 

Subtract Rs. 196.70 from Rs. 343.25.

Solution:

\[\begin{align}   & \,\,\,\,\,\,\text{343}.\text{25} \\  & -\text{19 6}.\text{7}0 \\  & \,\,\,\,\underline{\overline{\text{14 6}.\text{55}}} \\ \end{align}\]

Thus Rs. 343.25 - Rs. 196.70 = Rs. 146.55  

 

 

Subtract Rs. 196.70 from Rs. 143.25.

Solution:

Thus Rs. 143.25 - Rs. 196.70 = Rs. 53.45  

 

 

Find the product of Rs. .

 

Solution:

Multiply 38.45 by 12

 

 

Thus Rs. Rs.  461.40                  

 

 

 

Multiply Rs. 784.86 by 15.

Solution:

 

Thus Rs. \[784.86\times 15\] = Rs. 11772.9  

 

 

Divide: Rs. \[6.75\div 5\].

 

Solution:

Change Rs. 6.75 into paise Rs. 6.75 = 675P Now divide 675 by 5 

135 P = Rs. 1.35  

 

 

Divide Rs. 465.30 by 9.

Solution: 

Rs. 51.70      

 

* Word Problems Based on Money  

 

Steve had Rs. 50. He bought a book for Rs. 28.50. How much money left with him?

 

Solution:

The amount Steve had   = Rs. 50.00

Amount spent on the book = Rs. 28.50

Remaining amount      = Rs. 50.00 - Rs. 28.50 = Rs. 21.50  

 

 

A woman had Rs. 1,200. She went to the market and bought grocery for Rs. 665.75, vegetables for Rs. 75.80, sweets for Rs. 112.20 and spent Rs.  25.00 on conveyance. How much money was left with her?

 

Solution:

Total amount the woman had = Rs. 1,200.00

Amount spent on different articles = Rs. 665.75 + Rs. 75.80 + Rs. 112.20 + Rs. 25.00 = Rs. 878.75

Remaining amount = Rs. 1200.00 - Rs. 878.75 = Rs. 321.25  

 

 

  • Indian currency is rupee.
  • To convert rupees into paise, the rupees is multiplied by 100.
  • To convert the paise into rupees, the paise is divided by 100. 
  • Rs. 1 = 100 paise.
  • 1p = Rs. 0.01.  

 

 

  • Indians are believed to be the first people who use silver and gold coins as money.
  • During the region of song Dynasty, paper money were first used in China.
  • It is believed that the world "money" originated from a temple of Hera in Rome.  

 

 

 

 

Martin had a 100 rupees note. He bought a toy for Rs. 72.35. How much money left with him?

(a) Rs. 17.65                                          

(b) RS. 37.65

(c) Rs. 28.65                                          

(d) Rs. 27.65

(e) None of these

 

Answer (d)

Explanation-

Total money Martin had = Rs. 100

Cost of toy = Rs. 72.35

Remaining money = 100.00 - 72.35 = Rs 27.65  

 

 

Add Rs. 245 to 23P and choose the correct option.

(a) Rs. 24.523                                        

(b) Rs. 245.23

(c) Rs. 2452.3                                        

(d) Rs. 24523

(e) None of these

 

Answer: (b)

Explanation-

23 P = Rs. \[\frac{23}{100}\]= Rs. 0.23 and Rs. 245 + Rs. 0.23 = Rs. 245.23  

 

 

  Convert Rs.  47523 into paise and choose the correct option

(a) 475.23 P                                        

(b) 47523 P

(c) 475230 P                                        

(d) 4752300 P

(e) None of these

 

Answer (d)  

 

 

Find the correct option for Rs. 54.89 + Rs. 32.00 + 745P

(a) Rs. 94.34                                          

(b) Rs. 794.34

(c) Rs. 943.4                                          

(d) Rs. 9434

(e) None of these

 

Answer (a)  

 

 

Find the value of A, if Rs. 54.89+ Rs. 32.00+ Rs. 745P

(a) 31.9361 Paise                             

(b) 319.361 Paise

(c) 319361 Paise                               

(d) 3193.61 Paise

(e) None of these

 

Answer (c) .

You need to login to perform this action.
You will be redirected in 3 sec spinner

Free
Videos