4th Class Mental Ability Classification Classification

Classification

Category : 4th Class

 

Classification

 

 

OBJECTIVE

 

·      These questions test the abilities of the students to the differences and similarities among objects or things

·      Students will learn assorting of the items of a given group on the basis of certain common quality

 

 

INTRODUCTION

 

Classification means 'to assort the items of a given group on the basis of a certain common quality they possess and then spot the stranger or 'odd one out'. These questions are based on words, letters and numerals. In these types of problems, we consider the defining quality of particular things. In these questions, four elements or parts are given, out of which one doesn't belong to the group. You are required to find the 'odd one5. These are the types of questions which we shall consider in classification:

 

 

Questions on Classification Types

 

These are the types of questions which we shall consider in classification:

 

 

 

Type I: Choosing the Odd Word

 

In these types of problems, some words are given which belong to real world. They have some common features except the odd one. You are required to find the 'odd one out?.

 

 

Directions (Examples 1 - 3): In each of the following questions, four words have been given, out of which three are alike in some manner while the fourth one is different. Choose the odd one.

 

    1.            (a) Pear                         (b) Apple       

(c) Guava                      (d) Orange

 

                     Ans.     (d)

                            Explanation: Out of given fruits orange is citrus fruit. So, it is different from others.

 

 

2.            (a) Tomato                    (b) Brinjal      

(c) Cucumber                 (d) Potato

 

                    Ans.     (d)

    Explanation: All the vegetables except potato grow above the ground level.

 

 

3.            (a) Mustard                    (b) Onion       

(c) Olive                        (d) Sesame

 

Ans.     (b)

Explanation: All except onion are used for extracting oil.

 

 

 

Type II: Choosing the Odd Pair of Words

 

In this type of problems, different pairs are classified on the basis of some common features/properties like names, places, uses, situations, origin, etc.

 

Directions (Examples 4 to 5): In each of the following questions, four pairs of words are given, out of which three pairs bear a certain common relationship. Choose the pair in which the words are differently related.

 

4.            (a) Gold : Ornaments     (b) Cloth : Garments

(c) Leather : Footwear     (d) Earthen pots : Clay

 

Ans.     (d)

Explanation: Except pair (d), in all other pairs, the first is the raw material which is used to make the second.

 

 

5.            (a) Petrol: Car                (b) Ink : Pen

(c) Garbage : Dustbin     (d) Lead : Pencil

 

Ans.     (c)

Explanation: Except pair (c), in all other pairs, first is required by the second for its functioning.

 

 

 

Type III: Choosing the Odd Letter/Letters Group

 

In these types of problems, some groups of letters are given. One out of them is different and this is to be chosen by the student as the answer.

 

Directions (Example 6): Choose the group of letters which is different from others.

 

6.            (a) H                             (b) Q             

(c) T                              (d) Z

 

Ans.     (b) 

Explanation: All other letters except (b), occupy the even-numbered positions in the English alphabets.

 

 

 

Type IV: Choosing the Odd Numbers/Pair of Numbers

 

In these types of problems, certain numbers/pair of numbers are given, out of which except one, all have common characteristics and hence are alike. The different one is to be chosen as the answer.

 

Directions (Example 7): Choose the one which is different from the rest three.

7.            (a) 57                            (b) 87           

(c) 131                          (d) 133

 

Ans.     (c)

Explanation: Except 131, all other numbers are non-prime (composite) numbers.

 

 

 

Type V: Choosing the odd picture/figure

 

In these types of problems, some groups of pictures/figures is given. One out of them is different and this is to be chosen by the candidate as the answer.

 

8.            Choose the one which is different from the others.

(a)                      (b)                

(c)                         (d)

 

Ans.     (d)

            Except option (d), all others are eatable things.

Other Topics

Notes - Classification
  15 10


You need to login to perform this action.
You will be redirected in 3 sec spinner

Free
Videos