Download Our Android App

Google Play

5th Class Mental Ability Arithmetic Arithmetical Reasoning

Arithmetical Reasoning

Category : 5th Class

 

Arithmetical Reasoning

 

 

Objective

 

·                     This test measures student?s ability to perform basic arithmetic operations and to solve problems that involve fundamental arithmetic concepts.

 

 

Introduction

 

Arithmetic reasoning focuses on word problems and delivers mathematical questions and equations in a format that must be synthesized.

 

 

Examples 1:

After buying 5 ice-creams at Rs. 20 each, Shanaya has Rs.5 left. How much amount did she have at first?

(a) 100                         (b) 102                        

(c) 105                         (d) 110

 

Ans. (c)

Explanation:

Cost of one ice-cream = Rs. 20

Cost of five ice-creams \[=\text{ }20\times 5\text{ }=\]Rs. 100

After buying 5 ice-creams, Shanaya is left with = Rs. 5

Total amount he had first = 100 + 5 = Rs. 105

 

 

Examples 2:

Sania has 12 chocolates. Suraj has one fourth as many chocolates as Sania. Ridhima has 8 more chocolates than Suraj. How many total chocolatës are there?

(a) 12                           (b) 14                          

(c) 26                           (d) 28

 

Ans. (c)

Explanation:

Total number of chocolates Sania has = 12

Suraj has \[=\text{ }12\times 1/4=3\]

Ridhima has =3+8=11

Total chocolates =12+3+11= 26

 

 

Examples 3:

One pan can fry 2 pieces of meat at one time. Every piece of meat takes two minutes to be cooked (one minute for each side). Using only one pan, what is the least possible time to cook 1000 pieces of meat?

(a) 1000 minutes         (b) 1500 minutes        

(c) 2000 minutes          (d) 2500 minutes

 

Ans. (a)

Explanation:

One pan can fry at one time = 2 pieces of meat

Every piece of meat takes time = 2 minutes

Possible time to cook 1000 pieces \[=\text{ }1000\times 2=2000\]minute

but 2 pieces can be fried at one time = 2000/2 = 1000 minutes

 

 

Examples 4:

Manav wrote the number sentences below,

\[20=\,\,\,\times 4\]

\[\times \$\text{}=15\,\]

The value of \[\] is the same in both the sentences. Both of Manav's number sentences are true. What is the value of $?

(a) 1                                         (b) 2                            

(c) 3                                         (d) 5

 

Ans. (c)

Explanation:                                                        

Value of  \[\] is=5

Value of $ is = 3

\[20=\times 4\]

\[\times 3=15\]

 

 

Examples 5:

Shorya is 10 years younger than Vishal. Vishal is 5 years older than Rithvik. Rithvik is twice as old as Jai. Jai is 5 years old. What is the combined age of these four people?

(a) 50 years                             (b) 55 years                

(c) 25 years                              (d) 35 years

 

Ans. (d)

 

Explanation:

Jai's age = 5 years

Rithvik's age \[=\text{ }5\times 2=10\]years

Vishal's age \[=\text{ }10+5=15\]years

Shorya's age \[=\text{ }15-10=5\]years

Total combined age \[=5+10+15+5=35\]years.

Other Topics



LIMITED OFFER HURRY UP! OFFER AVAILABLE ON ALL MATERIAL TILL TODAY ONLY!

You need to login to perform this action.
You will be redirected in 3 sec spinner

Free
Videos