9th Class English Comprehension (Prose and Poetry) Practice Test

Practice Test

Category : 9th Class

   

 

*            Passage - 1

 

The world has changed since the first computer was introduced. However, only in recent years, in an astonishingly accelerated way, computer technology has become more and more complex and multifunctional within our society. In the beginning, the computer was a huge monster, occupying an entire room. Nowadays, the more efficient a computer gets the smaller they become, Business needs powerful computers to save their client and customer data. So, they have to use computers to sell more and in a quick way, making or keeping people very satisfied. It would not be possible if they did not have computers. Schools and universities also use computers to assist students and for research. The government would be slower in serving citizens without computers, because they provide storage for citizen's data and enable the processing of their demands. More than ever Health assistance has been integrating technology into its treatment and therapy. Services, entertainment, and many activities worldwide are using computer technology to improve themselves. Nevertheless, the chief aim of the computer technology industry is the individual. Personal users must be conquered, because they return higher revenues and take the bigger part, and also hold the biggest demand for electronics. That is why Microsoft, Google and Apple are millionaires; aiming to grasp individuals firmly, they grant people access to the World Wide Web, and not only this, they seduce people in way that young and old alike cannot escape. It is for certain that people are addicted to computers and they cannot live without them.  

 

Read the passage carefully and tick the correct answers:      

 

  The size of the computer in the earlier days was:

(a) Compact                                                      

(b) Large

(c) Small                                                              

(d) huge monster

(e) None of these  

 

 

  The prime aim of computer technology industry is to hit:

(a) Personal users                                           

(b) Schools and universities

(c) Business corporate                                  

(d) Government organizations

(e) None of these  

 

 

  Powerful computers are the demand of:

(a) Health sectors                                           

(b) Business sectors

(c) Government sectors                               

(d) Educational institutions

(e) None of these  

 

 

  The word 'addicted' in the passage means:

(a) Passionate                                                  

(b) Uncontrollable

(c) Unable to stop using                               

(d) Enthusiastic about using

(e) None of these    

 

*            Passage - 2

India has 21.59 million telephone-line networks, which is the largest in Asia, 3rd largest among emerging economies (after China and Republic of Korea) and the 12th largest in the world. India's telecom network comprises of 27,753 telephone exchanges, with a total equipped capacity of 272.17 lakh lines and 226.3 lakh working telephones. The long distance transmission network has nearly 1,70,000 route kilometers of terrestrial microwave radio relay axial cables and about 171,000 route kilometers of optical fiber cables. Fully automatic international subscriber dialing (ISD) service is available to almost all the countries. The total number of stations connected to national subscriber dialing (NSD) is over 18,000 and this is increasing fast. Yet the present tele-density is very low at about 2.2 per hundred persons, offering a vast scope for growth. The telecommunications initiative in the country is led by Ministry of Communications through the Department of Telecommunication and the Department of Telecom Services and its undertakings for provision of basic telephone services, national and international long distance communications, manufacture of complete range of telecom equipment, research and development, and consultancy services. In the field of international communications, tremendous progress was made by the use of satellite communication and submarine links. It is therefore not surprising that India has one of the fastest growing telecommunication systems in the world with system size growing at an average of more than 20 percent over the last four years.  

 

Read the passage carefully and tick the correct answers:    

 

  India provides international subscriber dialing option to:

(a) Some of the countries                          

(b) All the countries

(c) A few countries                                         

(d) Almost all countries

(e) None of these  

 

 

  The tele-density level in India is:

(a) Maximum                                            

(b) Very low   

(c) Minimum                                     

(d) Satisfactory

(e) None of these  

 

 

  International communications have seen progress in:

(a) Submarine links                                        

(b) Satellite phone call

(c) Consultancy services                               

(d) Long distance communications

(e) None of these  

 

 

  The country with the largest telephone network in Asia is:

(a) India                                                              

(b) China                             

(c) Korea                                                             

(d) Japan

(e) None of these    

 

*            Passage - 3

India is the only country in the world to have the distinction of having three main species of cats in its tally, which are the lions, the tigers and the leopard along with many other smaller cat species. Even though they differ from each other in appearance yet they all belong to one single family, the Elide. The cat family includes many kinds of wild animals with similar body characteristics. Most members of the cat family have many of the same habits. They are clever hunters and stalk their prey on padded feet. They use their sharp claws and teeth to tear their food. Some also use their claws to climb trees to seek food or escape enemies. Several of the big cats can be man-eaters, including lions and leopards and tigers. Tigers are the largest of the cats, they employ a 'stalk and ambush' strategy. Tigers usually attack deer, but have been known to kill elephants and buffaloes. Humans, unable to run very fast, do fall prey to tiger although usually it is only old or injured tigers that become man-eaters. All cats move in the same way. They walk on the tips of their toes, not on the soles of the rifest as do human is and many other kinds of animals. All cats can swim, and many are excellent fishermen. The ancient Egyptians used cats not only as hunters of mice but as catchers of fish as well. Some cats can and do swim for pleasure, and some, especially the tiger, can swim for long distances. Members of the cat family, including the domestic cat, are among the most highly specialized of all the meat-eating animals for hunting game. Cats are solitary animals and usually hunt alone.  

 

Read the passage carefully and tick the correct answers:    

 

  The family of cat includes:

(a) Lions and tigers                                         

(b) Leopards and other cat species

(c) Many wild animals                                   

(d) Wild animals with similar body or m                 

(e) None of these  

 

 

  The largest members of the cat family are:

 

(a) Tigers                                                            

(b) Lions                              

(c) Leopards                                      

(d) Man-eaters

(e) None of these  

 

 

  In the early days, cats were used to:

(a) Swim in water                                            

(b) Hun to their animals

(c) Catch fish                                                     

(d) Fall prey to tiger

(e) None of these  

 

 

  The term 'stalk and ambush' means:

(a) The act of hiding and waiting for somebody and then follow to make a surprise attack on them

(b) Waiting for the chance to attack before one is intimated

(c) Show cleverness in getting the prey by improper means

(d) Follow quietly in order to kill or catch by hiding and waiting on the bluish

(e) None of these    

 

*            Passage - 4

Water pollution is contamination of water by foreign matter that deteriorates the quality of the water. Water pollution covers pollutions in liquid forms, like ocean pollution and river pollution. As the term applies, liquid pollution occurs in the oceans, lakes, streams, rivers, underground water and bays, in short liquid-containing areas. It involves the release of toxic substances, pathogenic germs, substances that require much oxygen to decompose, easy-soluble substances, radioactivity etc. that become deposited upon the bottom and their accumulations will interfere with the condition of aquatic ecosystems, For example, the eutrophication: lack of oxygen in a water body caused by excessive algae growths, because of enrichment of pollutants. According to the water cycle, naturally, water around us will be absorbed to the land (soil) and rivers will stream from the upstream to the downstream and released to the sea. In normal situation, organic pollutants are biodegraded by microbes and converted to a form that brings benefits to the aquatic life. And for the inorganic pollutants, in the same situation, do not bring too much hazards because they are widely dispersed and have almost no effect to the environment which they are released to. In a small scale, both inorganic and organic pollutant s safely decompose throughout the stream, their con cent ration decrease in the sea, and they do not harm the sea ecosystem and its distribution. But in an excessive scale, communities in beach and estuary will be affected by the pollutants, and can heavily harm them.  

 

Read the passage carefully and tick the correct answers:  

 

  Excessive growth of algae results in:

(a) Scarcity of oxygen underwater          

(b) Enrichment of pollutants

(c) Release of toxic substances                 

(d) Major water pollution

(e) None of these  

 

 

  The rule of water cycle is to:

(a) Absorb water to the land

(b) Rivers will stream from downstream to upstream

(c) Rivers will stream from upstream to downstream

(d) Water of the river will be finally released to the sea

(e) None of these  

 

 

  Inorganic and organic pollutants in the sea:

(a) Decrease in the sea                                 

(b) Decompose soon

(c) Do not harm the ecosystem of the sea           

(d) Affect and pollute the sea water

(e) None of these  

 

 

  The passage throws a light on:

(a) Water pollution of various ways

(b) Different ways of how the sea is getting polluted

(c) Various water bodies which are being affected due to pollution

(d) How pollution is encroaching the different water bodies on earth

(e) None of these    

 

*            Passage - 5

The British brought cricket to India in the early 1700s, with the first cricket match played in 1721. In 1848, the Parsi community in Bombay formed the Oriental Cricket Club, the first cricket club to be established by the Indians. After slow beginnings, the Europeans eventually invited the Pars is to play a match in 1877. By 1912, the Pars is, Sikhs, Hindus, and Muslims of Bombay played a quadrangular tournament with the Europeans every year. In the early 1900s, some Indians went on to play for the English cricket team. Some of these, such as Ranjit Singh and K S Duleep Singhji were greatly appreciated by the British and their names went on to be used for the Ranji Trophy and Duleep Trophy - two major first class tournaments in India. In 1911, an Indian team went on their first official tour of England, but only played English county teams and not the English cricket team. India was invited into The Imperial Cricket Council in 1926 and made its debut as a Test-cricket-playing-nation in 1932 led by C K Naidu. After, playing for more than a century, the Indian cricket team is currently ranked first by the ICC in Tests and second in ODIs. On 2nd April 2011, India won the 2011 Cricket World Cup, its second after 1983. It thus became only the third team after West Indies and Australia to have won the World Cup more than once. Currently, Mahendra Singh Dhoni is the captain in all forms of the game while Duncan Fletcher is the coach. Under the leadership of Dhoni, the Indian team has set a national record for most back-to-back ODI wins (9 straight wins) and has emerged as one of the most formidable teams in international cricket.  

 

Read the passage carefully and tick the correct answers:  

 

  The Pars is were invited to play a match in the year:

(a) 1848                                                               

(b) 1912                               

(c) 1900                                                               

(d) 1877

(e) None of these  

 

 

  India started playing Test cricket under the leadership of:

(a) Ranjit sinhji                                                 

(b) C K Naidu                     

(c) K S Duleep sinhji                                       

(d) The Imperial Cricket Council

(e) None of these  

 

 

  What is the common between India and West Indies?

(a) Both of them play Test and ODIs

(b) Both have won Cricket World Cup

(c) Both of them became World Cup Champions twice

(d) Both of them stated playing Test cricket under English county teams

(e) None of these  

 

 

  The quadrangular tournament was played amongst:

(a) Europeans and Indians

(b) Parsis, Sikhs and Muslims

(c) Sikhs, Hindus, Parsis and Muslims

(d) Hindus, Muslims, Sikhs, Parsis and Europeans

(e) None of these        

 

 

 

 

Practice Exercise -1  

1.                   D

2.                   A

3.                   B

4.                   C

 

Practice Exercise -2  

1.                   D

2.                   B

3.                   A

4.                   B

 

Practice Exercise -3  

1.                   D

2.                   A

3.                   C

4.                   A

 

Practice Exercise -4  

1.                  A

2.                  D

3.                  C

4.                  D

 

Practice Exercise -5  

1.                   D

2.                   B

3.                   C

4.                   D

 

 

 

 

*           Practice Exercise -1

1.    (d) The line in the passage 'in the beginning, the computer was a huge monster, occupying an entire room' refers to the answer to the question.

2.    (a) The line in the passage 'Nevertheless, the chief aim of the computer technology industry is the individual' as well as the subsequent line 'Personal users must be conquered ..... biggest demand for electronics' hints the correct answer.

3.    (b) The line in the passage 'Business needs power computers to save their client and customer data' hints the answer to the question.

4.    (c) According to Oxford Advanced Learner's Dictionary, the meaning of 'addicted' is unable to stop something, or using, or doing something as a habit. In context to the passage, the correct option could be found in option (c).    

 

*           Practice Exercise - 2  

1.    (d) The line in the passage 'Fully automatic international subscriber dialing (ISD) service is available to almost all the countries' refers to the correct answer in the options.

2.    (b) The line in the passage 'Yet the present tele-density is very low at 2.2 per hundred persons, offering a vast scope for growth' hints the correct answer to the question.

3.    (a) The line 'in the field of international communications, tremendous progress was made by the use of satellite communication and submarine links' indicates the correct answer to the question.

4.    (b) The line 'India has 21.59 million telephone-line network, which .... and 226.3 lakh working telephones' provides the correct answer which is option (b).    

 

*           Practice Exercise - 3  

1.    (d) The line in the passage 'The cat family includes many kinds of wild animals with similar body characteristics' refers to the answer.

2.    (a) The line in the passage 'Tigers are the largest of the cats, they employ a 'stalk and ambush' strategy' hints the answer to the question.

3.    (c) The line in the passage the ancient Egyptians used cats not only as hunters of mice but as catchers of fish as well' refers to the answer.

4.    (a) 'Stalk' means an organ in animal that joins to another; 'ambush' means the act of hiding and waiting for somebody and then making a surprise attack on them. It is a phrase and thus the appropriate meaning here will be option (a).    

 

*           Practice Exercise - 4  

1.    (a) The line in the passage' for example, the eutrophication: lack of oxygen in a water body caused by excessive algae growths, because enrichment of pollutants' hints the answer to the question.

2.    (d) The line in the passage 'According to the water cycle, naturally,..' provides the answer to the question.

3.    (c) The line 'In a small scale, both inorganic and organic pollutants safely....' hints the answer to the question.

4.    (d) The passage describes about the various ways of how pollution is spoiling the various water bodies on earth throwing a significant light on the main water body, that is, seas and oceans. Therefore, in reference to the passage, the correct option will be option (d) as there is the presence of the word 'encroaching' which means to invade and destroy or eat up.    

 

*           Practice Exercise - 5

1.    (d) The line in the passage 'After slow beginnings, the Europeans eventually invited the Pars is to play a match in 1877' hints the answer.

2.    (b) The line in the passage 'lndia was invited into The Imperial Cricket Council in 1926 and ....' provides answer to the question.

3.    (c) The line 'On 2nd April 2011, India won the 2011 Cricket World Cup, its second after 1983' and the subsequent line 'lt thus became only the third team .....'jointly refers to the answer to the question.

4.    (d) The line 'By 1912, the Pars is, Sikhs, Hindus and Muslims of Bombay played a quadrangular tournament with the Europeans every year' provides the answer to the question.  



LIMITED OFFER HURRY UP! OFFER AVAILABLE ON ALL MATERIAL TILL TODAY ONLY!

You need to login to perform this action.
You will be redirected in 3 sec spinner

Free
Videos