Inferring Information

Category : 9th Class

 

Inferring Information

 

Study the following examples.

Direction (1 - 3): Read the following information carefully and answer the questions that follow.

M, N, O and P are all different individuals. M is the daughter of N. N is the son of O and O is the father of R

 

1.            Among the following statements, which one is true?

(a) O is the uncle of M.

(b) P and N are brothers.

(c) M' is the daughter of P.

(d) If B is the daughter of N, then M and B are sisters.

(e) None of these

 

Answer: (d)

 

2.            Which among the following statements is contradictory to the above information?

(a) P is the father of M.             

(b) 0 has three children.

(c) M has one brother.              

(d) M is the granddaughter of 0.

(e) None of these

 

Answer: (a)

 

3.            If B is the son of N and B has one brother, D, then:

I. M is the sister of D.

II. D and N are brothers.

III. O is the grandfather of D.

(a) I only                       (b) II only

(c) III only                      (d) I and III only

(e) None of these

 

Answer: (d)

 

Direction (4 - 10): Read the following information carefully and answer the questions that follow.

The only people to attend a conference were four ship captains and the first mates of three of those captains. The captains were L, M, N and 0; the first mates were A, D and G. Each person in turn delivered a report to the assembly as follows:

Each of the first mates delivered their report exactly after his or her captain. The first captain to speak was M, and captain N spoke after him.

 

4.            Among the following which is not an appropriate order of delivered reports?

(a) M, A, N, G, O, L, D             

(b) M, D, N, G, L, O, A

(c) M, N, A, L, D, O, G             

(d) M, N, G, D, O, L, A

(e) None of these                                                          

 

Answer: (d)

                                                                

5.            In case L speaks after A, and A is the third of the first mates to speak, then among the following statements which would be untrue?                     

(a) O spoke immediately after G.                                               

(b) The order of the first four speakers was M, G, N, D.

(c) O's first mate was present.

(d) A was the fourth speaker after M.

(e) None of these                                                        

 

Answer: (d)        

                                                    

6.            Among the following statements which statement must be true?   

(a) In case the second speaker was a captain, the seventh speaker was a first mate.   

(b) In case the second speaker was a first mate, the seventh speaker was a captain.

(c) In case the third speaker was a first mate, the seventh speaker was a captain.     

(d) In case the third speaker was a captain, the seventh speaker was a first mate.     

(e) None of these        

                                                   

Answer: (a)   

                                                             

7.            In case A spoke immediately after L and immediately before 0, and 0 was not the last speaker, L spoke:

(a) Second                     (b) Third                            

(c) Fourth                       (d) Fifth

(e) None of these

 

Answer: (c)

 

8.            In case G- is M's first name D could be the person who spoke immediately:

(a) Prior to T                  (b) Prior to L

(c) Prior to V                  (d) After T

(e) None of these

 

Answer: (d)

 

9.            Among the following statements, which would M, D, N, G, L, O, A the only possible sequence of speakers?

(a) D is M?s first mate, G is N's first mate, A is O?s first mate.

(b) D is M?s first mate, G is N's first mate, A was the second to speak after L,

(c) The order of the first four speakers was M, D, N, G.

(d) The order of the last three speakers was L, O, A.

(e) None of these

 

Answer: (b)

 

Other Topics

Notes - Inferring Information
  15 10



LIMITED OFFER HURRY UP! OFFER AVAILABLE ON ALL MATERIAL TILL TODAY ONLY!

You need to login to perform this action.
You will be redirected in 3 sec spinner

Free
Videos