Exercise Test

Category : 9th Class

 

 

*            Passage - 1

Once, on being asked whether the work had not been overextended, Mother Teresa laughed, 'lf there are poor on the moon, we shall go there too; Born an Albanian, Mother Teresa came to Kolkata at the age of 18, and in the course of her life's mission of caring for the poorest of the poor, dominated the Indian century. In the process she was respected almost everywhere. In the eyes of much of the world she was considered the Saint of the Gutters in her lifetime. Neither the highest honours nor the barbs flung at her could distract her from her chosen path. In spite of her early difficulties and, much later in life, her many near brushes with serious illness and death, she lived to complete much of her agenda. The major achievements in Mother Teresa's life are well- documented. After almost two decades in Kolkata's Loreto Convent, where she taught geography and catechism, Mother Teresa was permitted to step into the world that lay beyond the security of convent wall, to begin her mission which she said was an answer to a 'call' that she received on a train journey to Darjeeling. She started with three sarees and a five-rupee note. From a single school which she started in a Kolkata slum in 1948, the Order grew into a multinational that continued to be run from a small office in Kolkata. In the year before her death, her Order ran 755 homes in 125 countries. During that year the Missionaries of Charity fed half a million hungry mouths in five continents, treated a quarter of a million sick, taught over 20,000 slum children and ran homes for the mentally retarded, the leprosy-afflicted, AIDS patients, the crippled and alcoholics and drug addicts. They ran day-creches, night- shelters, soup-kitchens and TB hospitals.  

 

Read the passage carefully and tick the correct answers:  

 

  'Neither the highest honours nor the barbs flung at her could distract her from her chosen path/ What does the 'chosen path' mean?

(a) Help the poor                                                                            

(b) Lead a life for helping the poor

(c) Compassionate towards poor of the poorest               

(d) Caring for poorest or the poor

(e) None of these  

 

 

  The subject which Mother Teresa never taught in her lifetime:

(a) Catechism                                   

(b) Geography                

(c) Abhorrence                                                

(d) Love

(e) None of these  

 

 

  Which of the statement is false in context to the Missionaries of Charity?

(a) It looked after the pupils of Kolkata's Loreto Convent

(b) It provided education to the slum children

(c) It ran day-crèches, hospitals and night-shelters

(d) It treated a quarter of a million sick people

(e) None of these  

 

 

  Mother Teresa came to Kolkata at the age of 18 for:

(a) Joining the Loreto Convent as a teacher

(b) To fulfill her life's mission to care for the poor

(c) To become a saint

(d) To begin her mission which was an answer to a 'call'

(e) None of these    

 

*            Passage - 2

The exact date of Columbus' birth is not known. He was born sometime between August 23 and October 31, 1451, in Genoa. Christopher's father Domenici Colombo, was a wool weaver, and his mother Susanna Font Anamosa, was the daughter of a wool weaver, too. Christopher was the eldest of five children. His brother, Bartholomew and Diego, worked closely with him on many of his enterprises. Christopher's formal education ended at about the age of fourteen. Christopher's ambitious father pushed the boy into a business career, and Christopher began to sail on trading trips. He worked as an agent. In the mid 1470s, Columbus took part in a trading expedition to the island of Chios. In 1476, he settled in a Genoese colony in Lisbon, Portugal. In Lisbon, Columbus joined with his brother Bartholomew to draw and sell maps. He was an outstanding navigator and organizer of expeditions. He achieved fame by sailing West across the Atlantic Ocean in search of a sea route to Asia. But he did not accomplish this goal. Instead, he encountered islands in the Caribbean Sea. During his four voyages westward, between 1492 and 1504, Columbus explored what are now the West Indies and the coasts of Central and South America. In the context to emerging western imperialism and economic competition between European kingdoms seeking wealth though the establishment of trade routes and colonies, Columbus' far-fetched proposal to reach the East Indies by sailing west ward received the support of the Spanish crown, which saw in it a promise, however remote, of gaining the upper hand over rival powers in the contest for the lucrative spice trade with Asia. During his first voyage in 1492, instead of reaching Japan as he had intended, Columbus landed in the Bahamas archipelago, at a locale he named San Salvador.  

 

Read the passage carefully and tick the correct answers:    

 

  The profession of the Columbus' and his father-in-law was:

(a) Business                                                       

(b) Trading                         

(c) Expedition                                                   

(d) Weaver

(e) None of these  

 

 

  Columbus was much proficient in:

(a) Navigating                                                   

(b) Trading expedition  

(c) Navigation and organizing expedition              

(d) Under taking voyages  

 

 

  The number of voyages that Columbus undertook:

(a) Two                                                                

(b) Four                               

(c) Five                                                                

(d) Six

(e) None of these  

 

 

  The Spanish crown showed its support for Columbus to:

(a) Reach the East Indies by sailing westward     

(b) Seek wealth by establishing trade routes

(c) Contest for lucrative spice trade with Asia     

(d) Gain upper hand over rival powers

(e) None of these    

 

*            Passage - 3

Modern Greece was known as Yunan in ancient times. In the neigh boarhound of Yunan, there lay the state of Macedonia which was ruled by King Philip. Philip was a very powerful ruler and he controlled the whole of the territory of Yunan. Philip had a son named Alexander. When he was 13, Philip hired the Greek philosopher Aristotle to be Alexander's personal tutor. During the next three years Aristotle gave Alex and retraining in rhetoric and literature and stimulated is interest in science, medicine and philosophy, all of which became of importance in Alexander's later life. He thus received his education at the hands of a great teacher and thinker. Alexander came to the throne of Macedonia at the age of twenty, after the death of Philip. Alexander was very ambitious from his very childhood, and had dreams of being a conqueror of the whole world. This would mean much destruction and bloodshed. Alexander knew this, but it did not prevent him from starting on his campaigns for victory over other kingdoms. Aristotle's teachings did not prove to be of much help in this respect. Alexander spent the first two years after occupying the throne, planning his campaigns to conquer the world. He then marched on to Persia, present dayIran, leading an army of thirty thousand foot-men and five thousand soldiers of cavalry. Alexander finally won the war which lasted four years. He next conquered Afghanistan. At that time, India was well-known throughout the world as a land of milk and honey. It was extremely rich and prosperous. Alexander next expressed his wish to conquer India. But his commander-in-chief warned him that it was not going to be easy for him to conquer India.    

 

Read the passage carefully and tick the correct answers:  

 

  Aristotle did not teach Alexander the subject:

(a) Education                                                    

(b) Philosophy  

(c) Rhetoric                                        

(d) Literature

(e) None of these  

 

 

  Aristotle remained as a pupil of Alexander for:

(a) Throughout life                                         

(b) Half of his life             

(c) Three years                                                 

(d) Four years

(e) None of these  

 

 

  The achievement that Alexander had when he was twenty:

(a) Came to the throne of Macedonia                   

(b) Became the king

(c) Conquered the whole world                                               

(d) Marched on to Persia

(e) None of these  

 

 

  During the time of Alexander, the country known for honey was:

(a) Persia                          

(b) India                                

(c) Afghanistan                  

(d) Macedonia

(e) None of these    

 

*            Passage - 4

The sun beats down on the sweltering city of Old Delhi. Not a breath of air stirs in the narrow winding streets. This old walled city, now over three-hundred-year old, has no open spaces, no fountains, no sidewalks, no shady avenues. During the reign of Emperor Shah Jahan, a canal ran down the centre of the main thoroughfare, Chandni Chowk; but the canal has long since been cover delver, and the Yamuna river, which the water was channeled, lies beyond the Emperor's fort, the Red Fort of Delhi, from where the Prime Minister speaks to the multitude on Independence Day every year. It is not water that I seek most, but shelter from the heat and glare of the overhead sun. I have chosen what is quite possibly the hottest day in May, the temperature over 1050 Fahrenheit, to go walking in search of - what? A story, perhaps an adventure. Or that is what I set out to do. The heat of the day has willed otherwise. I may be ready for an adventure, but no one else is interested. I am the only one walking the streets from choice. Shopkeepers nod drowsily beneath whirring ceiling-fans. The pavement barber has taken his customer into the shelter of an awning. A fortune teller has decided that there is nothing to predict and has fallen asleep under the same awning. A vegetable-seller sprinkles water on his vegetables in a dispirited fashion. Those cauliflowers were fresh an hour ago, they look old already. Even the flies are drowsy. Instead of buzzing feverishly from place to place, they stagger about on tired legs. It is the pigeons that have found all the coolest places. These birds have made the old city their own.  

 

Read the passage carefully and tick the correct answers:  

 

  From the passage, Chandni Chowk is understood as:

(a) The centre of Shah Jahan's administration    

(b) The heart of the city

(c) A place where a canal was dug                           

(d) The nearby bank of Yamuna river

(e) None of these  

 

 

  From the author's description on different businessmen of the city, it could be summed that:

(a) They were much tired                            

(b) They were very busy

(c) They were in a mood to relax              

(d) They were searching for the coolest place

(e) None of these  

 

 

  The vegetable-seller sprinkles water on his vegetables to:

(a) Keep them green and fresh                

(b) Keep refresh them from severe heat

(c) Bit the temperature                                                

(d) Look them fresh

(e) None of these  

 

 

  From the passage it could be ascertained that the author is describing Delhi's:

(a) Weather                                      

(b) Temperature             

(c) Hot days                                                       

(d) Pleasant season

(e) None of these    

 

*            Passage - 5

Hibernation is an inactive, sleeplike state that some animals enter during the winter. Animals that hibernate protect themselves against the cold and reduce their need for food. A hibernating animal's body temperature is lower than normal, and its heartbeat and breathing slow down greatly. An animal in this state needs little energy to stay alive and can live off fat stored in its body. This, hibernating animals can more easily survive cold winters when food is scarce. Warm-blooded hibernators include such birds as swifts; and such mammals as bats, squirrels/ hamsters, hedgehogs and marmots. Most of these animals eat large amounts of food in the autumn. The food is stored in the animals' bodies as fat, which provides energy during hibernation. Hibernating birds and mammals do not sleep straight through the winter. Instead; these animal experience several bouts-periods of deep hibernation-that alternate with periods of wakefulness. They are able to arouse themselves from hibernation at any time and may also be aroused by heat. A few hibernators store food in their caves or burrows. They eat this food between bouts. Some bears experience a period of dormancy (inactivity) during the winter, which is characterized by a prolonged sleep. Scientists disagree on whether or not this winter-sleep is true hibernation. Many scientists do not classify bears as hibernators because a bear's body temperature falls only slightly during dormancy. They also point out that bears are easily aroused from their winter- sleep, Many other scientists, however, believe that bears are true hibernators. They argue that a bear's heart rate drops to less than half of normal during winter-sleep.  

 

Read the passage carefully and tick the correct answers:  

 

  What is true about hibernation of animals?

(a) To protect themselves from cold      

(b) To maximize their sleeping time

(c) To reduce their food                               

(d) To cut off fat stored in body

(e) None of these  

 

 

  The mammal which is not a warm-blooded hibernator is:

(a) Marmot                                                        

(b) Swift              

(c) Hedgehog                                                    

(d) Bat

(e) None of these  

 

 

  The specialty of hibernating mammals is:

(a) They experience limited bouts                           

(b) They are aroused by heat

(c) They do not sleep straight through winter    

(d) They provide energy during hibernation

(e) None of these  

 

 

  According to scientists, what is correct about the bears?

(a) Their sleep is true hibernation

(b) They sleep for limited time

(c) Their body temperature rises during dormancy

(d) They are true hibernators

(e) None of these    

 

 

 

 

Passage - 1  

1.                   D

2.                   C

3.                   A

4.                   B

4.                   B

 

Passage - 2  

1.                   D

2.                   C

3.                   B

4.                   A

 

Passage - 3  

1.                   A

2.                   C

3.                   A

4.                   B

 

Passage - 4  

1.                   B

2.                   D

3.                   A

4.                   C

 

Passage - 5

1.                   A

2.                   B

3.                   C

4.                   D

 

 

 

 

*           Passage - 1

1.    (d) The sentence in the passage 'Born an Albanian, Mother Teresa came to Kolkata at the age of 18, and in the course .....' clearly states her mission of life which is reflected in the preceding lines. Therefore, option (d) Caring for the poorest of the poor is the correct answer.

2.    (c) Mother Teresa taught the subjects: Catechism and Geography at the Loreto Convent, while the subject of 'love' is within all her actions throughout the life. But 'abhorrence' is nowhere found as a subject in the passage, which means 'hatred'.

3.    (a) All the options except (a) It looked after the pupils of Kolkata's Loreto Convent is wrong in context to the Missionaries of Charity.

4.    (b) The line 'Born an Albanian, Mother Teresa came to Kolkata at the age of 18, and in the course .....' hints the correct answer among the options.    

*           Passage - 2

1.   (d) The line in the passage 'Christopher's father Domenici Colombo, was a wool weaver, and his mother Susanna Font Anamosa, was the daughter of a wool weaver, too' hints the answer to the question. The part in the sentence 'daughter of a wool weaver' reflects that Columbus' mother's father who is the father-in-law of Columbus' father.

2.    (c) The line in the passage 'He was an outstanding navigator and organizer of expeditions' gives the answer to the question.

3.    (b) The line in the passage 'During his four voyages westward, between 1492 and 1504 ....' hints the correct option.

4.    (a) The line in the passage 'in the context of emerging western imperialism and economic competition ....' gives the answer to the question.    

 

*           Passage - 3

1.    (a) From the passage it is clear that Aristotle taught Alexander all the subjects given the options except Education. Therefore, the correct option will be (a).

2.    (c) In the passage, the line 'During the next three years Aristotle gave Alexander training in .......' hints the correct answer to the question.

3.    (a) The line in the passage 'Alexander came to the throne of Macedonia at the age of twenty, after...' hints the correct answer.

4.    (b) The line in the passage 'At that time, India was well-known throughout the world as a land of milk and honey' hints the answer to the question.    

 

*           Passage - 4  

1.   (b) In the sentence in the passage 'During the reign of Emperor Shah Jahan, a canal....' the part 'centre of the main thoroughfare' indicates that it should be the centre of the city, that is, the heart of the city as provided in option (b).

2.   (d) The author describes that all the shopkeepers were without any spirit in their action. It is due to the severe heat that they are sleeping and feeling drowsy. Hence, the correct option will be (d) They were searching for the coolest place.

3.    (a) The correct option will be to keep the vegetable green and fresh. Due to excessive heat, the vegetables lose their freshness and their greenish colour turns pale.

4.    (c) The correct option is hot days. As the author describes the severe heat of Delhi, the answer will obviously option (c).    

 

*           Passage - 5  

1.    (a) The line in the passage 'Animals that hibernate protect themselves against the cold and reduce their need for food' hints the answer to the question.

2.    (b) The correct answer is Swift, as it a bird and not a mammal.

3.    (c) The line in the passage 'Hibernating birds and mammals do not sleep straight through the winter' gives hints to the answer.

4.    (d) The sentence in the passage 'Many other scientist, however, believe that bears are true hibernators' provides clue to the answer.    



LIMITED OFFER HURRY UP! OFFER AVAILABLE ON ALL MATERIAL TILL TODAY ONLY!

You need to login to perform this action.
You will be redirected in 3 sec spinner

Free
Videos